Jakie jest zastosowanie witaminy K2

Jakie jest zastosowanie witaminy K2?

Witamina K2 jest wytwarzana przez bakterie w jelicie cienkim człowieka. Młode, zdrowe ciało jest w stanie wyprodukować niezbędną ilość samego menachinonu, jednak w przypadku zaburzenia przewodu pokarmowego lub wątroby zmniejsza się ilość witaminy syntetyzowanej przez bakterie. W przypadkach, gdy niedobór witaminy K2 jest znikomy, można go łatwo uzupełnić, stosując substancję mitochondrialne.

Gdzie znajdziemy witaminę K2?

Medycyna mitochondrialna wskazuje, że witaminę możemy przyswajać naturalnie, jedząc pokarmy bogate w menachinon. Wśród głównych naturalnych źródeł witaminy K2 jest:

  • soja;
  • rośliny strączkowe;
  • sery i produkty mleczne;
  • mięso różnych rodzajów;
  • łosoś
  • kapusta kiszona, ogórki i inne sfermentowane produkty spożywcze;
  • zielone warzywa.

W przypadkach, gdy niedobór menachinonu przybiera poważniejszą postać, eksperci zalecają picie serii suplementów z menachinonem.

Rola witaminy K2

Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina K bierze udział w metabolizmie kości i tkanki łącznej, jest odpowiedzialna za proces krzepnięcia krwi. Istnieją trzy izoformy: witamina K1 (filochinon), witamina K2 (menachinony) i witamina K3 (menadion), które różnią się między sobą długością i nasyceniem łańcucha bocznego. K1 i K2 są naturalnymi formami witaminy K, K3 jest syntetyczny i występuje tylko w suplementach.

Witamina K2 jest reprezentowana przez kilka wariantów chemicznych (witamery), które są skracane jako MK-n, gdzie “n” oznacza liczbę jednostek izoprenylowych w łańcuchu bocznym. Najczęstszym ludzkiej MK krótkołańcuchowy MK-4 jest utworzony przez konwersję K1 w MK-4. Długołańcuchowe formy MK, MK-7 do MK-10 są mniej powszechne u ludzi. Gdy ilość jednostek izoprenyloglinem w łańcuchu bocznym witaminy cząsteczki jest równa 0, to wzór chemiczny nazywany jest witamina K3.